مقالات, اکسید های آهن

اکسید آهن آبی iron oxide blue

یکی از پیگمنت های معدنی که به رنگ آبی تا آبی تیره یافت می شود و مورد توجه بسیاری از صنایع نیز قرار گرفته است،  رنگدانه آبی پروس یا اکسید آهن آبی رنگ است. در این مقاله، نام این ترکیب شیمیایی معدنی را با نام “پروس آبی” بیان می کنیم تا هم از لحاظ علمی به درستی عمل کرده باشیم و هم ابهامات رایج در مورد آن را برطرف نماییم.
پروس آبی معمولاً به رنگ آبی تیره یافت می شود که حاصل اکسیداسیون نمک های فروسیانید سیاه رنگ است. در ساختار شیمیایی این ترکیب معدنی، گروه سیانید به فرمول –CN وجود دارد. اگر به طور دقیق به این ترکیب نگاهی بیاندازیم با حقایق جالبی مواجه می شویم. آبی پروس یا کسید آهن آبی جزو اولین سری پیگمنت های اکسید آهن (Iron Oxid Pigments) بود  که خاصیت کلوئیدی بودن آن در محلول های آبی کشف شد. این ترکیب معدنی در آب نامحلول است و محلول حاصل، خاصیت کلوئیدی دارد؛ به همین دلیل برای رنگرزی در قدیم استفاده می شد.
تاریخچه اکسید آهن آبی به همین چند مورد ساده ختم نمی شود؛ پروس آبی در حوزه پزشکی در زمان های بسیار دور به عنوان پادزهر برای درمان انواع مسمومیت های خطرناک مورد ناشی از یون های فلزات سنگین مانند ایزوتوپ های تالیم و سزیوم مورد استفاده قرار می گرفت. این ترکیب قادر بود یون های سزیم 137 را از طریق فرآیند تبادل یون، حذف نماید.

خواص فیزیکی، شیمیایی و ساختار مولکولی آبی پروس (پیگمنت اکسید آهن آبی)

پیگمنت اکسید آهن آبی، رنگدانه پودری شکل به رنگ آبی تیره است که دارای فرمول شیمیایی C18Fe7N18 می باشد. جرم مولکولی این ترکیب معدنی برابر با 859.24 گرم بر مول است و در آب نامحلول می باشد. کریستال های نامحلول آبی پروس در آب به صورت کلوئیدی تشکیل می شوند که می توانند از فیلترها یا صافی های مخصوص عبور کنند. ساختار کریستالی و در عین حال، کلوئیدی بودن اکسید آهن آبی موجب شده است تا متخصصان علوم مواد و کریستالوگرافی نتوانند این ترکیب را به خوبی مطالعه، بررسی و تجزیه و تحلیل نمایند.
ساختار گسترده اکسید آهن آبی به شکل Fe7(CN)18.xH2O است که مقدار x در آن برابر با 14 تا 16 می باشد و نمایانگر تعداد مولکول آب در ساختار این ترکیب معدنی است.
ساختار دقیق آبی پروس توسط طیف سنجی های IR،  کریستالوگرافی پرتوی X و کریستالوگرافی نوترون به دست آمده است. به دلیل اینکه اشعه ایکس نمی تواند از اتم های نیتروژن عبور کند به همین دلیل جایگاه واقعی گروه سیانید در این ترکیب (که گاهاً به شکل فرمول شیمیایی Fe4(Fe(CN))3 نمایش داده می شود) مشخص نیست؛ با این حال، از مطالعات طیف سنجی می توان به حدود فواصل بین اتم ها پی برد. در ترکیب اکسید آهن آبی، یک انتقال الکترونی بین اتم های آهن II و III اتفاق می افتد و موجب ایجاد رنگ های آبی تیره یا روشن شده که می تواند طول موج مرئی را جذب کند.

کاربردهای اکسید آهن آبی

اکسید آهن آبی به عنوان پیگمنت مورد نیاز انواع صنایع، کاربردهای فرآوانی دارد. انواع پیگمنت صنایع آرایشی – بهداشتی، مغز مداد، موارد مصرف در بتن و سیمان، کاربرد در داروها، آزمایشگاه شیمی تجزیه و … از مهم ترین مصارف اکسید آهن هستند. این ترکیب معدنی به عنوان واکنشگر با ایزوتوپ های برخی ا عناصر مانند سزیم 137 در تحقیقات علمی و پزشکی استفاده می شود.

خرید و فروش پیگمنت اکسید آهن آبی

خرید و فروش پیگمنت اکسید آهن در بسته بندی های متنوع در جهان انجام می شود. قیمت اکسید آهن آبی به طر مستقیم با هزینه های سنتز ترکیب معدنی، خرید مواد اولیه، قیمت های جهانی انواع پودرها و رنگدانه های معدنی در ارتباط است.

برای مشاوره فنی و خرید اکسید آهن آبی با کارشناسان مجموعه شرکت توسعه پردیس سبز  درارتباط باشید

کارشناس فروش:

09120809581

کارشناس فنی :

09120809582

یا میتوانید از    اینجا   به راحتی سفارش خود را در سایت ثبت کنید

 

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *