رنگدانه ها در صنایع مرکب سازی، پلاستیک، سرامیک، لاستیک و کاغذ سازی کاربرد دارند.
* لاک ها، رنگ های روغنی، ورنی، رنگ های سلولزی، رنگ های پلاستیکی، مرکب های چاپ، رنگرزی کاغذ، رنگ زدن سطوح آلات و ادوات، بناها، ساختمان های فلزی، وسایل نقلیه، پل های آهنی، کشتی ها، راه آهن و ماشین های کارخانجات.
* رنگدانه ها ذرات جامدی هستند که افزودن آنها به رنگ نه تنها موجب پوشش دار شدن و رنگی شدن آن می شود، بلکه ویژگیهای معینی نیز به رنگ می دهند. از این ویژگیها می توان به محافظت سطح مانند مقاومت در برابر هوازدگی و خوردگی و خواص محوری مانند تقویت لایه، ایجاد سختی مناسب، باز دارندگی اشتعال و سایر خواص اشاره کرد.
* معمولا رنگدانه ها به منظور دستیابی به ویژگیهای زیر به پوششها اضافه می شوند: ایجاد رنگ، پوشاندن رنگ قبلی، بهبود استحکام و چسبندگی لایه رنگ، بهبود دوام و خواص در مقابل هوازدگی، افزایش حفاظت در برابر خوردگی، کاهش براقیت، اصلاح خواص پخش شوندگی و کاربرد رنگ.
* لوتئین و گزانتین رنگدانه های زرد رنگ از دسته گزانتوفیل ها هستند که به گروه کاروتنوئیدها تعلق دارند. این رنگدانه ها در مواد خوراکی از قبیل کلم پیچ، کلم بروکلی، اسفناج، انواع میوه ها، سبزی ها و گل همیشه بهار یافت می شوند. یکی از منابع ذخیره کننده این رنگدانه ها، زرده تخم مرغ می باشد.
* برای تهیه رنگ برای نقاشی، رنگدانهها را با مواد حلال مناسب مانند روغن، موم، صمغ، عسل، خاک رس و غیره مخلوط میکنند.
* کاربرد رنگدانه های معدنی: رنگدانه های معدنی طبیعی و سنتزی به صورت پودرهای بسیار ریز که بخش عظیمی از پوششهای تزئینی و محافظتی را به خود اختصاص داده اند، تولید و به بازار عرضه شده اند. این دسته رنگدانه ها جهت رنگ آمیزی پلاستیکها، فیبرها، کاغذ، لاستیک، شیشه، بدنه های سرامیکی مصرف میشوند. به علاوه رنگدانه های معدنی ویژه نظیر رنگدانه های لومينسنس (نورتاب)، ضد خوردگي و مغناطیسی جايگاه مناسبي در صنعت پيدا كرده است. رنگدانههاي نورتاب كاربرد گستردهاي در صنايع لامپ سازي و توليد نمايشگر دارد. رنگدانه هاي مغناطيسي جهت بکارگیري در تهیه و ساخت پوششهای مغناطیسی، ضبط مغناطیسی، جوهرهای مغناطیسی و سیستمهای حساس مغناطیسی جهت سنسور و کدینگ استفاده میشود. خواص رنگدانههای معدنی به شدت تحت تاثیر خصوصیات پودر نظیر اندازه ذره، مورفولوژی، خلوص و ترکیب شیمیایی است. روشهای مختلف تهیه رنگدانه های معدنی در حال بهبود است . با استفاده از روشهای شیمیایی میتوان ترکیب شیمیایی و مورفولوژی پودر تهیه شده را به طور موثر کنترل نمود.
براي تهيه رنگ هاي نقاشي ، به دليل قدرت پوشانندگي و ثبات خوب رنگدانه هاي معدني در برابر نور و عوامل جوي، بيشتر ازاين نوع رنگدانه ها استفاده مي شود اما درمواردي که استحکام، خلوص و جلوه رنگدانه هاي معدني کافي نباشد، از رنگدانه هاي آلي استفاده مي شود.
* علاوه بر سه زمينه مصرف اصلي رنگدانه های آلی، يعني چاپ، نقاشي و پلاستيک ها (رشته سازي رنگين را در گروه رنگ آميزي پلاستيک ها قرار مي دهيم)، رنگدانه هاي آلي براي هدف هاي متعدد ديگر نيز به کار مي روند : مانند رنگرزي در ضمن ريسندگي الياف سنتزي و بازسازي شده، چاپ نقش ها و تصوير ها بر روي پارچه با استفاده از
رنگدانه ها، رنگ آميزي کاغذ و پوشش هاي کاغذي، رنگ آميزي چرم، صابون، مواد آرايشي، تهيه مداد هاي رنگي و مرکب هاي هندي، رنگ هاي مورد نياز هنرمندان، رنگ هاي مورد نياز براي تهيه انواع پوستر، انواع واکس کفش و رنگ مورد نياز براي رنگ اميزي چوب و ديوار و غيره. همچنین براي توليد مرکب، بيشتر رنگدانه هايي با مقاومت و استحکام زياد و قدرت پوشانندگي کم مورد نياز است. از اين نظر، رنگدانه هاي آلي بهتر از معدني هستند.
* رنگدانه ها نقش مهمی در ساخت رنگ ایفا می کنند، آنها افزون بر رنگی کردن و زیبایی بخشیدن به آن بسیاری از ویژگیهای مورد لزوم رنگ را تامین می کنند. آگاه شدن از خواص رنگدانه ها و ویژگیهای آنها به انتخاب درست رنگدانه ها برای یک سامانه رنگ کمک می کند. امروز رنگدانه های آلی و بکارگیری آنها بسیار گسترش یافته است و در این میان رنگدانه هایی با ساختار آلی – فلزی نیز کاربردهای متنوعی یافته اند.
* کاربردهای اکسید کروم (رنگدانه کروم): یکی از انواع افزودنی های معدنی و رنگدانه های بتن اکسید کروم (رنگ سبز) و اکسید آهن(رنگهای قرمز، قهوه ای، سیاه وزرد) می باشد که برای بهبود کارایی و چسبندگی و هم چنین به عنوان سنگدانه های بتن به آن اضافه می کنند که در مقابل نور وقلیایی ها مقاوم اند و در واکنش آبگیری سیمان شرکت نمی کنند.
یکی از کاربردهای دیگر اکسید کروم در ساخت آجر منیزیتی به عنوان کمک زینتر است (توضیح آنکه آجر منیزیتی به دو روش تهیه می شود یکی به روش زینتری و دیگری روش ذوبی می باشد).
یکی دیگر از کاربردهای اکسید کروم در صنعت دباغی پوست است که برای جلوگیری از هجوم و نفوذ میکروارگانیسم ها و عوامل بیرونی در پوست از آن استفاده می شود. پوست دباغی شده با نمک کروم حدود سه برابر دوام بیشتری نسبت به پوست دباغی شده با مواد گیاهی است.