مقالات, پیگمنت

رنگدانه یا پیگمنت چیست ؟

فروش رنگدانه (پیگمنت) به صنایع مختلف براساس کاربرد آن ها

 

مقدمه

رنگدانه‌ها در صنایع مختلفی مانند مرکب‌سازی، پلاستیک، سرامیک، لاستیک و کاغذسازی کاربرد دارند. این مواد نه تنها برای رنگ‌آمیزی استفاده می‌شوند، بلکه ویژگی‌هایی خاص مانند مقاومت در برابر هوازدگی و خوردگی، تقویت لایه و ایجاد سختی مناسب را نیز به رنگ‌ها می‌افزایند.

کاربردهای رنگدانه‌ها

رنگدانه‌ها در موارد زیر استفاده می‌شوند:

  • لاک‌ها، رنگ‌های روغنی، ورنی، رنگ‌های سلولزی، رنگ‌های پلاستیکی، مرکب‌های چاپ، رنگرزی کاغذ، رنگ زدن سطوح آلات و ادوات، بناها، ساختمان‌های فلزی، وسایل نقلیه، پل‌های آهنی، کشتی‌ها، راه‌آهن و ماشین‌های کارخانجات.

ویژگی‌های رنگدانه‌ها

رنگدانه‌ها ذرات جامدی هستند که با افزودن به رنگ، موجب پوشش‌دار شدن و رنگی شدن آن می‌شوند و ویژگی‌های خاصی مانند محافظت سطحی، مقاومت در برابر هوازدگی و خوردگی، تقویت لایه، ایجاد سختی مناسب و بازدارندگی اشتعال را به رنگ اضافه می‌کنند.

دلایل استفاده از رنگدانه‌ها در پوشش‌ها

معمولاً رنگدانه‌ها به منظور دستیابی به ویژگی‌های زیر به پوشش‌ها اضافه می‌شوند:

  • ایجاد رنگ
  • پوشاندن رنگ قبلی
  • بهبود استحکام و چسبندگی لایه رنگ
  • بهبود دوام و خواص در مقابل هوازدگی
  • افزایش حفاظت در برابر خوردگی
  • کاهش براقیت
  • اصلاح خواص پخش‌شوندگی و کاربرد رنگ

رنگدانه‌های زرد رنگ

لوتئین و گزانتین دو رنگدانه زرد رنگ از دسته گزانتوفیل‌ها هستند که به گروه کاروتنوئیدها تعلق دارند. این رنگدانه‌ها در مواد خوراکی مانند کلم پیچ، کلم بروکلی، اسفناج، میوه‌ها، سبزی‌ها و گل همیشه بهار یافت می‌شوند. زرده تخم‌مرغ نیز یکی از منابع ذخیره‌کننده این رنگدانه‌هاست.

رنگدانه‌ها در نقاشی

برای تهیه رنگ نقاشی، رنگدانه‌ها را با مواد حلال مناسب مانند روغن، موم، صمغ، عسل و خاک رس مخلوط می‌کنند.

کاربرد رنگدانه‌های معدنی

رنگدانه‌های معدنی طبیعی و سنتزی به صورت پودرهای بسیار ریز تولید و عرضه می‌شوند. این رنگدانه‌ها در رنگ‌آمیزی پلاستیک‌ها، فیبرها، کاغذ، لاستیک، شیشه و بدنه‌های سرامیکی مصرف می‌شوند. علاوه بر این، رنگدانه‌های معدنی ویژه نظیر رنگدانه‌های لومینسنس (نورتاب)، ضد خوردگی و مغناطیسی نیز جایگاه مناسبی در صنعت پیدا کرده‌اند. رنگدانه‌های نورتاب کاربرد گسترده‌ای در صنایع لامپ‌سازی و تولید نمایشگر دارند. رنگدانه‌های مغناطیسی در تهیه و ساخت پوشش‌های مغناطیسی، ضبط مغناطیسی، جوهرهای مغناطیسی و سیستم‌های حساس مغناطیسی برای سنسور و کدینگ استفاده می‌شوند.

ویژگی‌های خاص رنگدانه‌های معدنی

خواص رنگدانه‌های معدنی به شدت تحت تأثیر خصوصیات پودر نظیر اندازه ذره، مورفولوژی، خلوص و ترکیب شیمیایی است. برای تهیه رنگ‌های نقاشی، به دلیل قدرت پوشانندگی و ثبات خوب رنگدانه‌های معدنی در برابر نور و عوامل جوی، بیشتر از این نوع رنگدانه‌ها استفاده می‌شود. اما در مواردی که استحکام، خلوص و جلوه رنگدانه‌های معدنی کافی نباشد، از رنگدانه‌های آلی استفاده می‌شود.

کاربردهای رنگدانه‌های آلی

علاوه بر سه زمینه مصرف اصلی رنگدانه‌های آلی، یعنی چاپ، نقاشی و پلاستیک‌ها، این رنگدانه‌ها برای هدف‌های متعدد دیگری نیز به کار می‌روند:

  • رنگرزی در ضمن ریسندگی الیاف سنتزی و بازسازی شده
  • چاپ نقش‌ها و تصاویر بر روی پارچه
  • رنگ‌آمیزی کاغذ و پوشش‌های کاغذی
  • رنگ‌آمیزی چرم، صابون و مواد آرایشی
  • تهیه مدادهای رنگی و مرکب‌های هندی
  • رنگ‌های مورد نیاز هنرمندان، پوسترها، واکس کفش، رنگ‌آمیزی چوب و دیوار

نقش رنگدانه‌ها در صنعت

رنگدانه‌ها نقش مهمی در ساخت رنگ ایفا می‌کنند و افزون بر رنگی کردن و زیبایی بخشیدن به محصولات، بسیاری از ویژگی‌های مورد نیاز رنگ را تأمین می‌کنند. آگاهی از خواص و ویژگی‌های رنگدانه‌ها به انتخاب درست آن‌ها برای یک سامانه رنگ کمک می‌کند. امروزه رنگدانه‌های آلی و بکارگیری آن‌ها بسیار گسترش یافته است و رنگدانه‌هایی با ساختار آلی-فلزی نیز کاربردهای متنوعی یافته‌اند.

کاربردهای خاص رنگدانه‌ها

اکسید کروم (رنگدانه کروم): یکی از انواع افزودنی‌های معدنی و رنگدانه‌های بتن است که برای بهبود کارایی و چسبندگی به بتن اضافه می‌شود. این رنگدانه‌ها در مقابل نور و قلیایی‌ها مقاوم هستند و در واکنش آبگیری سیمان شرکت نمی‌کنند.

دباغی پوست: اکسید کروم در صنعت دباغی پوست نیز کاربرد دارد و باعث افزایش دوام پوست در برابر هجوم و نفوذ میکروارگانیسم‌ها می‌شود. پوست دباغی شده با نمک کروم حدود سه برابر دوام بیشتری نسبت به پوست دباغی شده با مواد گیاهی دارد.

برای مشاوره فنی و خرید رنگدانه‌ها با کارشناسان مجموعه شرکت توسعه پردیس سبز در ارتباط باشید:

  • کارشناس فروش: 09120809581
  • کارشناس فنی:09120809582

یا میتوانید از    اینجا   به راحتی سفارش خود را در سایت ثبت کنید

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *