اکسید های آهن, پیگمنت های آلی, پیگمنت های معدنی, مقالات

پیگمنت چیست و چه کاربردهایی دارد؟

مقدمه
واژه پیگمنت (Pigment) برگرفته از واژه پیگمنتوم به معنی ماده رنگ ­آمیزی است. پیگمنت­ ها مواد رنگی هستند که به دو گروه پیگمنت­ های آلی و معدنی تقسیم می­شوند. ویژگی­ های این دو گروه با یکدیگر متفاوت است. در این مقاله ابتدا طبقه­ بندی پیگمنت ­ها مطرح و سپس تفاوت ­های میان پیگمنت­ های آلی و معدنی بیان می­شوند. دانستن این تفاوت­ ها اساس انتخاب و کاربرد پیگمنت­ ها برای مصارف مختلف است.

ویژگی­های پیگمنت­ های آلی
پیگمنت ­های آلی از منابع طبیعی به دست می ­آیند و قرن­ ها است که بشر از آنها استفاده می­کند. در حال حاضر بیشتر پیگمنت­ های آلی مورد مصرف مصنوعی (Synthetic) و مرکب از مواد آلی شیمیایی هستند که بر روی هسته ­ای از هیدورکسید آلومینیم رسوب کرده­ اند.
در ساختمان شیمیایی پیگمنت­ های آلی زنجیره و حلقه­ های کربنی وجود دارد. هر چند ممکن است فلزات نیز (عناصر غیر آلی) در ساختار آنها وجود داشته باشد و به پایداری ویژگی­ های آنها کمک کند. تعدادی از پیگمنت ­های آلی عبارتند از:
پیگمنت­ های آزو بزرگترین گروه از پیگمنت ­های آلی مصنوعی و شامل طیف رنگ قرمز، زرد نارنجی تا آبی هستند. خواص رنگ ­آمیزی این گروه از پیگمنت­ ها عالی است، بیشتر طیف زرد تا قرمز دارند و در برابر نور مقاومت خوبی دارند.
پیگمنت­ های آنتراکینونی دومین گروه از پیگمنت­ های پر مصرف هستند. پیگمنت­ های طبیعی که رنگ قرمز دارند همه به این گروه متعلق هستند. این پیگمنت ­ها در برابر نور و مواد شیمیایی مقاومت خوبی دارند و قدرت رنگ آنها به مراتب کمتر از پیگمنت ­های آزو است.
پیگمنت­ های پلی سیکلیک ساختار شیمیایی معطر یا چند حلقه ­ای دارند. در برابر هوا، نور و رطوبت به خوبی مقاوم هستند. از پیگمنت­ های آزو گرانتر هستند و در صنایع مختلف نقاشی، لاستیک، پلاستیک، سیمان و غیره استفاده می­شوند. پیگمنت­ فتالوسیالین مثالی از این گروه است.

پیگمنت­ های تریال کربونیوم رنگ­های سبز، بنفش و آبی تولید می­کنند. این پیگمنت ­ها در برابر حلال­ها مقاومت خوبی دارند اما در برابر نور حساس هستند و درخشش آنها نسبت به دیگر رنگ­ های آلی بیشتر است. کاربرد تجاری آنها در جوهر چاپ به ویژه جوهرهای بسته بندی است. پیگمنت دیواکسازین مثالی از این گروه است.

ویژگی ­های پیگمنت­ های معدنی
پیگمنت ­های معدنی از زمین استخراج می­شوند و انواع مصنوعی آنها با واکنش­ های شیمیایی نسبتاً ساده به ویژه اکسیداسیون ساخته می­شوند. این پیگمنت­ ها فاقد عنصر کربن هستند و ساختمان شیمیایی آنها شامل نمک­ های فلزی است که از محلول­ها جدا شده و رسوب کرده­ اند. در بیشتر موارد برای یک پیگمنت طبیعی معدنی معادل مصنوعی آن ساخته شده است.  پیگمنت ­های معدنی مصنوعی عملکرد و ویژگی­ های بهتری از انواع طبیعی خود دارند. این گروه شامل پیگمنت­ های سفید، سیاه، خاص و رنگی است.

از جمله پیگمنت ­های سفید می­توان به تیتانیم دی اکسید، سرب سفید، سولفات سرب، اکسید روی و آنتیمونی اشاره کرد. در حال حاضر دی اکسید تیتانیم مهم­ترین رنگ سفید مورد مصرف در جهان است. اکسید آهن، سرب قرمز، کادمیم قرمز، سیلیکوکرومات سرب، کرومات سرب، کادمیم زرد، اکسید کرومیوم، پلمبیت کلسیم، پراشین بلو و اُلترامارین بلو برخی از پیگمنت های رنگی هستند. اکسید آهن بزرگترین گروه از پیگمنت­ های رنگی معدنی است که در طیف وسیعی از رنگ ­ها تولید می­شود و غیر سمی است. کربن بلک پیگمنتی سیاه و معدنی است.

مقایسه پیگمنت ­های آلی و پیگمنت ­های معدنی
درخشان و روشن بودن: رنگ پیگمنت­ های آلی درخشان و پیگمنت­ های معدنی کدر است.
استحکام و پایداری: پیگمنت­ های معدنی پایدارتر هستند. پیگمنت ­های آلی تا 300 درجه سانتی گراد را تحمل می­کنند.
شفافیت: پیگمنت ­های آلی شفاف هستند و پیگمنت ­های معدنی مات.
مقاومت در برابر نور: مقاومت نوری پیگمنت­ های آلی متفاوت و از ضعیف تا قوی است و پیگمنت­ های معدنی خوب است.
طیف رنگی سیاه و سفید: پیگمنت­ های معدنی دارای رنگ­های سفید و سیاه هستند و نوع آلی آنها فاقد این رنگ­ها است.
مقاومت شیمیایی (مانند مقاومت در برابر اسید و باز): پیگمنت­ های معدنی مقاومت کم و پیگمنت­ های آلی مقاومت خیلی خوبی دارند.
حلالیت: پیگمنت­ های معدنی در حلال­ها حل نمی­شوند و پیگمنت ­های عالی کمی حل می­شوند.
میزان سالم بودن: پیگمنت ­های معدنی ممکن است سالم نباشند در حالی که پیگمنت ­های آلی همواره سالم و غیر سمی هستند.
موارد بالا که برای مقایسه و تعیین تفاوت­ های میان پیگمنت ­های آلی و معدنی مطرح شد از شاخص ­هایی هستند که به هنگام انتخاب پیگمنت­ های مورد مصرف در صنایعی مانند چرم، کاغذ، مصالح ساختمانی، سرامیک، پلاستیک، پارچه و غیره مورد توجه قرار می­گیرند. شرکت توسعه سبز پردیس نیازهای صنعت شما به پیگمنت­ های آلی و معدنی با کیفیت، قیمت مناسب و در طیف رنگی گسترده در زمینه­ جوهرهای چاپ، پیگمنت­های پوششی و پلاستیک را به بهترین نحو تامین می­نماید.

برای مشاوره فنی و خرید پیگمنت های آلی و پیگمنت های معدنی با کارشناسان مجموعه شرکت توسعه پردیس سبز  درارتباط باشید
کارشناس فروش:
09120809581
کارشناس فنی :
09120809582

یا میتوانید از    اینجا   به راحتی سفارش خود را در سایت ثبت کنید

نوشته های مشابه

1 دیدگاه در “پیگمنت چیست و چه کاربردهایی دارد؟

  1. علیزاد گفت:

    پیگمنت هاتون کیفیتشون خیلی خوبن

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *